Witam wszystkich, dla których gotowanie stało się przyjemnością.
Blog > Komentarze do wpisu

Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki

Obiecałam przepis na lebkuchen czyli niemieckie pierniczki, które zainspirowały mnie do zrobienia swoich własnych, pysznych migdałowych z dużą ilością lukru, hmmm.. wspaniałe smaki, nie powiem, polecone przez http://mojewypieki.blox.pl/2010/11/Lebkuchen.html panią Dorotkę. Ja również je polecam!

Potrzebujemy:

- szklankę mąki pszennej

- więcej jak 3/4 opakowania 100 g migdałów zmielonych na mąkę (u mnie pokruszone ale nie zmielone) - ok. 85 g

- 3 łyżeczki przyprawy do piernika

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 200 ml płynnego miodu - mnie podgrzanego, z dodatkiem 85 g masła (do rozpuszczenia, a nie do zagotowania)

- pół szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej.

Lukier: około szklanki cukru pudru+ kilka łyżeczek soku z cytryny lub wody

lebkuche niemieckie pierniki

Wymieszać suche składniki tj. mąkę, sodę, proszek, przyprawy, cynamon.

Miód z masłem roztopić, przestudzić.

Do suchych składników wlać składniki "mokre", dodać migdały i skórkę pomarańczową.

Można wymieszać mikserem, ja robiłam drewnianą łychą. Ciasto będzie lepiące, ale mąki nie dosypywać. Odstawić do ostudzenia na kilkanaście minut, przykryć ściereczką, ciasto jeszcze troszkę zgęstnieje.

Przygotować blachę z papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (ja robiłam nieco mniejsze, bo w piekarniku urosły pierniczki), rozkładać na papierze na blaszce w niewielkich odstępach pamiętając, że urosną, i lekko spłaszczyć również mokrą łyżką (ja robiłam mokrymi palcami).

Piekarnik na 180 stopni, pierniki na 15 minut do wyrośnięcia i zbrązowienia.

Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, więc poczekać 2 min. potem przkładać na kratkę i wystudzić.

Zrobić lukier: około szklanki cukru pudru i kilka łyżeczek soku z cytryny, ucierać wierzchnią stroną łyżeczki, by masa nie była zbyt lejąca tylko gęstawa. Pierniczki maczać górną warstwą w lukrze i układać by lukier zastygł.

Z przepisu wychodzi ok. 30 pierników, mi wyszło 2 razy tyle (ponad 50) ponieważ robiłam nieco mniejsze.

Pierniki przechowywać w pojemniku zamkniętym, pozostają mięciutkie!

Smacznego.

środa, 22 grudnia 2010, ciepliczka302

Polecane wpisy

  • Sos słodko-kwaśny z pulpetami do makaronu

    W końcu skusiłam się, zrobiłam i spałaszowalismy w parę chwil - pyszne sycące danie a mianowicie: pulpety z miesa mielonego w sosie słodko-kwaśnym, podane z mak

  • Sernik tradycyjny na spodzie z ciasteczek

    Serników zawsze bałam się, ale nie jeść :) lecz piec. Przełamałam się jednak i na Święta Bożego Narodzenia upiekłam serniczek, a przepis zaczerpnęłam ze strony

  • Pierniczki

    Zrobiło się nam miło świątecznie a to za sprawą przepysznych pierników, cudownego zapachu przypraw piernikowych, a także wielkiego bałaganu w kuchni i szeroko u

Odwiedzam:
arabeska waniliowa
kotlet.tv
gwiazdy w kuchni
majanowe pieczenie
z pierwszego tłoczenia
moje wypieki
Dodatki na bloga