Witam wszystkich, dla których gotowanie stało się przyjemnością.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na pierogi - sprawdzone!

Sprawdzony przepis na ciasto pierogowe. Wychodzi! i Nie ma w nim nic trudnego! Potrzebujemy tylko mąkę, wodę zimną i wrzątek.

Potrzebujemy:

- 3 szklanki mąki

- 3/4 szklanki wrzątku

- pół szklanki zimnej wody

- 1/2 łżeczki soli

Mąkę z solą zalać wrzątkiem i szybko zamieszać widelcem - będą grudki i odstawić na 5 minut, przykryć ściereczką, po tych 5 minutach zalać zaraz zimną wodą, wymieszać widelcem - bedą grudki - , odstawić na 15 minut, przykryć ściereczką,

Po tym czasie wyrobiać przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne.

Następnie już normalnie wyrabiać ciasto, wałkować i wycinać pierogi.

Ciasto jest miękkie, dobrze się klei, nie rozlatuje się w gotowaniu.

Polecam, sprawdziłam!

środa, 22 grudnia 2010, ciepliczka302

Polecane wpisy

  • Sos słodko-kwaśny z pulpetami do makaronu

    W końcu skusiłam się, zrobiłam i spałaszowalismy w parę chwil - pyszne sycące danie a mianowicie: pulpety z miesa mielonego w sosie słodko-kwaśnym, podane z mak

  • Sernik tradycyjny na spodzie z ciasteczek

    Serników zawsze bałam się, ale nie jeść :) lecz piec. Przełamałam się jednak i na Święta Bożego Narodzenia upiekłam serniczek, a przepis zaczerpnęłam ze strony

  • Racuchy marchewkowe

    Pora na coś pysznego. Moja propozycja to racuchy w kolorze pomarańczowym - marchewkowym. Podane z cukrem pudrem lub cukrem i śmietanką, będą doskonałą propozycj

Odwiedzam:
arabeska waniliowa
kotlet.tv
gwiazdy w kuchni
majanowe pieczenie
z pierwszego tłoczenia
moje wypieki
Dodatki na bloga